Voorraadbeheer: het verschil tussen het FiFo en LiFo principe

Uw voorraad goed beheren is vaak een moeilijke, maar enorm belangrijke job. Een voorraad is cruciaal voor een bedrijf. Daarom is het belangrijk dat deze zo efficiënt mogelijk beheerd wordt.

Voorraadbeheer: het verschil tussen het FiFo en LiFo principe

Gelukkig bestaan er heel wat methoden om uw inventaris te beheren en te controleren. Er zijn twee belangrijke onderverdelingen in deze methoden:

  1. Periodiek voorraad systeem: methoden die werken met een periodiek voorraad systeem houden rekening met de verkoopgegevens in real-time. De voorraad wordt dan regelmatig gecontroleerd. Bij veel bedrijven resulteert dit in jaarlijkse voorraad controles en tellingen die manueel uitgevoerd worden.
  2. Continue voorraad systeem: methoden die werken met een continue voorraad systeem houden rekening met real-time handelingen in de voorraad. Hierbij moet er gebruik gemaakt worden van WMS software. De software volgt elke handeling in het magazijn en past de beschikbare voorraad meteen aan. Hierdoor is het niet langer nodig om grote tellingen uit te voeren. Een occasionele steekproef ter controle is voldoende.

Er zijn 4 principes die gebruikt worden bij het continue voorraad systeem.

  • FiFo: First in, First out
  • LiFo: Last in, First out
  • HiFo: Highest in, First out
  • Gemiddelde kost/gemiddelde gewogen kost

FiFo: First in, First out

FiFo is een vrij eenvoudige methode om voorraden te schikken. Het volgt het principe van eerst in, eerst uit. Goederen die eerst in het magazijn binnenkomen, en dus het langste in het magazijn staan, zullen ook als eerste het magazijn verlaten.

De FiFo methode kan voordelig zijn voor elk bedrijf. Voor sommige industrieën is het echter een erg belangrijke en onmisbare methode. De FiFo methode is bijvoorbeeld essentieel voor magazijn die producten met een bepaalde houdbaarheidsdatum opslaan, bijvoorbeeld bedrijven in de voedingsindustrie of in de medische sector. Het kan ook een belangrijke methode zijn voor producten die onderhevig zijn aan verandering, bijvoorbeeld bedrijven in de elektronica of cosmetische bedrijven.

Om te vermijden dat er producten moeten weggegooid worden, werken veel bedrijven volgens deze methode.

Een verdere verfijning van deze methode is FeFo, ofwel First expired, Fist out. Hierbij wordt er gekeken naar de houdbaarheidsdatum van een product. Het product dat het meest nabij zijn vervaldatum is, zal eerst worden uitgeleverd, ongeacht wanneer het binnengekomen is in het magazijn.

Welke systemen kunnen helpen om volgens de FiFo methode te werken?

  • Doorrolstelling: in deze stellingen staan rollen die in een helling gezet zijn. De dozen of pallets zullen door de zwaartekracht daarom naar beneden rollen. De producten worden achteraan aangevuld en rollen naar voor waar het gepickt kan worden. Hierdoor rolt het product dat er eerst in gestoken werd als eerst naar voor.
    Doorrolstellingen bieden niet alleen de mogelijk om volgens het FiFo principe te werken. Ze besparen ook plaats en zorgen dat er meer ergonomisch gewerkt kan worden.

LiFo: Last in, First Out

Bij de LiFo methode worden producten die het recentste geproduceerd of geleverd zijn, als eerste uitgeleverd. De LiFo methode wordt voornamelijk gebruikt door bedrijven die homogene goederen opslaan zoals zand, steen, bakstenen, plastic… Daarbij worden de nieuwe landingen vooraan aangevuld en als eerste gepickt.

Het is vooral belangrijk dat u de LiFo methode enkel gebruikt als uw goederen niet in waarde dalen. Omdat de nieuwste producten steeds als eerste buiten gaan, kunnen oudere producten soms lang in uw magazijn blijven staan. Een sector waar LiFo bijna altijd zal werken is bijvoorbeeld de bouw sector. Glas, keramiek, steen… vervallen nooit en blijven hun waarde redelijk goed behouden.

Welke systemen kunnen helpen om volgens de LiFo methode te werken?

  • Drive in stelling: in een drive in rek worden steeds dezelfde producten weggezet. Een heftruck rijdt in het rek en stapelt de pallets. De pallets die als eerste binnenkomen staan dus helemaal achterin. Er staan pallets boven en voor gestapeld. Het eerste pallet zal dus pas als laatste er weer uitgehaald worden.
    Drive in stellingen zijn vrij goedkoop in vergelijking met ander oplossingen. Uiteindelijk liggen de kosten echter ook hoog omdat er een speciale heftruck nodig is om in deze stellingen te rijden.
  • Push Back stelling: producten worden in deze stelling naar achter geduwd. De heftruck moet dus niet in de stelling rijden zoals bij een drive in stelling. De pallets worden op een soort plateau gezet die naar achter geduwd worden als er een nieuwe pallet wordt bijgezet. Wanneer er een pallet langs voor uitgenomen wordt, schuiven de plateau’s met de pallets een plaats naar voor.
    Push back stellingen kunnen ook uitgevoerd worden met rollen. Dan wordt de pallets op rollen geplaats en rollen ze naar achter wanneer er een nieuwe pallet in het rek gezet wordt.
  • Doorrolstelling: deze stellingen kunnen zowel voor FiFo als voor LiFo gebruikt worden. Wanneer de producten langs de voorkant (de lagere kant) in de doorrolstelling geduwd worden, worden de oudere producten naar achter geduwd.
Haal maximaal voordeel uit uw opslagsysteem met onze op maat gemaakte software

Haal maximaal voordeel uit uw opslagsysteem met onze op maat gemaakte software

Ik wil graag

Ik wil graag

+32(0)3 568 33 00
Heeft u een vraag?Wij helpen u graag
Service aanvraag