Hoe automatisatie van uw magazijn een antwoord biedt tegen de nakende loonstijgingen en recessie

Het zijn woelige tijden voor bedrijven. Door krapte op de arbeidsmarkt, de geopolitieke situatie – denk maar aan de oorlog in Oekraïne en de aanhoudende coronacrisis in China – en de daarbij horende inflatie zien werkgevers de kosten gevoelig stijgen. Kan je je hierop voorbereiden? Wij leggen in dit artikel uit hoe automatisatie een besparing kan opleveren op cruciale punten binnen jouw logistieke structuur. Zo staat jouw bedrijf sterker tijdens een mogelijke recessie en bouw je een noodzakelijke buffer op voor de toekomst.

Hoe automatisatie van uw magazijn een antwoord biedt tegen de nakende loonstijgingen en recessie

Werkgeversvereniging AWVN berekende dat de lonen gemiddeld met 3 procent stijgen in 2022. Of die lonen de komende jaren gaan dalen, hangt af van de krapte op de arbeidsmarkt en de inflatie. Voor 2023 wordt er een inflatie berekend van 8 procent in Nederland, in België kunnen de lonen zelfs oplopen tot 12 procent. Door de aanhoudende oorlog in Oekraïne en de coronacrisis in China lijkt er geen einde te komen aan de inflatie – wat onvermijdelijk zal zorgen voor hogere kosten voor elektriciteit, gas, … Daarbovenop verwachten experts een mogelijke recessie tegen het einde van 2022. Bedrijven kunnen zich hiertegen wapenen door te gaan nadenken over efficientere processen en zoeken naar structurele daling van de vaste lasten.

Logistiek proces

Eén van de maatregelen die een bedrijf kan nemen, is het logistiek proces zoveel mogelijk automatiseren. Van alle magazijnactiviteiten is bijvoorbeeld picking het proces dat met de grootste zorg vooraf gepland moet worden. Picking is een doorslaggevende factor voor de kwaliteit van de dienstverlening: de nauwkeurigheid, de punctualiteit en de snelheid van de orderverwerking hangen ervan af. Het pickingproces neemt meer dan 30 procent van de middelen van een bedrijf in – van personeel tot magazijnruimte.

Verticale liften

Hoe kan je het pickingproces efficiënter maken? Simpel: door het te automatiseren met onder meer verticale liften. Met verticale liften kan een orderpicker makkelijk tot 300 orderlijnen per uur verwerken. In sommige business cases, als we zo’n lift dan integreren met een put-to-light closed loop conveyor systeem (zie foto), zien we tot meer dan 500 orderlijnen per uur per persoon. De ROI van verticale liften varieert ook van case tot case, maar maximaal ligt de ROI op 3 jaar.

Groot voordeel aan automatisatie met verticale liften: efficiënter werken en dus besparen op mankracht. In sommige gevallen zien we dat bedrijven tot 50 procent minder orderpickers moeten inschakelen. Met de stijgende loonkosten is dat een significante besparing. Kent een bedrijf pieken in een hoogseizoen? Dan kan je makkelijk (tijdelijke) werkkrachten inschakelen via een eenvoudige opleiding. De verticale lift biedt hierdoor ook een antwoord tegen de schaarste op de arbeidsmarkt. Zeker in de logistieke sector is het moeilijk om de juiste werkkrachten te vinden. Jobs, zoals magazijnmedewerkers, raken steeds moeilijker ingevuld. Automatisering draait het om: je moet minder werkkrachten vinden om jouw logistiek proces in gang te houden.

De vier Modula-liften verbonden met een conveyor-installatie in het logistieke centrum van elektrogigant Krëfel

WMS en plaatsbesparing

Een bijkomende technologie die de efficiëntie van orderpicking ten goede komt: de WMS software. De WMS, die compatibel is met de meest gangbare ERP-systemen, vormt de ruggengraat achter de verticale liftsystemen. Het ondersteunt onder meer het artikel- en locatiebeheer, de inventarisatie, herbevoorrading, scanning & labelprinting, order- en batchpicking met put-to-light-systemen, RFID-beheer, etc.

Daarnaast is plaatsbesparing een groot pluspunt. Met magazijnsautomatisering kan je tot wel 90 procent plaats in jouw magazijn besparen. Geen zoektocht naar grotere logistieke ruimtes. Binnen jouw logistiek centrum sla je nu alles efficiënter op en benut je slimmer alle ruimtes – meer in de hoogte.

Oog voor innovatie

Vanas Engineering staat evenwel niet stil en kijkt telkens vooruit naar de nieuwste logistieke systemen. Als een bedrijf de transitie wil maken naar eCommerce, kan Vanas de unieke Opex-producten aanbevelen. De Perfect Pick en de Sure Sort zijn logistieke geautomatiseerde pick- en sorteersystemen voor een groter aantal orders aan een hogere snelheid.

De Opex Sure Sort

Totaalintegratie

Vanas staat er evenwel om gekend om te kijken naar het groter plaatje. Met een groot aanbod - rekken, conveyorsystemen, sorteerinstallaties, … - kan Vanas als totaalintegrator jouw volledige magazijn efficiënter maken en kosten reduceren. Vanas wil voor de klant altijd een objectieve analyse maken. Hiernaar focussen we niet op bepaalde systemen, maar wel naar de meest efficiënte logistieke structuur voor jouw magazijn. Vanas kijkt enkel naar het meest kostenefficiënte systeem.

Kijken naar de toekomst

De voorspellingen zien er niet rooskleurig uit, maar in tijden van crisis kunnen bedrijven vooruitgang maken door te innoveren en sneller te handelen dan de concurrentie. De nakende recessie en de inflatie kunnen ervoor zorgen dat bedrijven steeds meer nadenken over hun logistieke processen en hierdoor de kans zien om te automatiseren. Vanas staat dan klaar als duurzame partner om met decennialange expertise een juiste analyse te maken en voor een vlekkeloze, schaalbare, implementatie te zorgen.

BENT U GEÏNTERESSEERD IN EEN VRIJBLIJVEND GESPREK? CONTACTEER EEN VAN ONZE EXPERTS VIA DEZE LINK.

Haal maximaal voordeel uit uw opslagsysteem met onze op maat gemaakte software

Haal maximaal voordeel uit uw opslagsysteem met onze op maat gemaakte software

Ik wil graag

Ik wil graag

+32(0)3 568 33 00
Heeft u een vraag?Wij helpen u graag
Service aanvraag