Geen wachttijden, juiste stock en 24/24 open magazijn voor de technische dienst

INDUSTRIAL GEARS WATTEEUW

Industrial Gears Watteeuw (IGW) in Oostkamp vervaardigt tandwielen en andere componenten voor onder andere de spoorwegen, scheepvaart en windturbinesector. Op dezelfde site ligt het zusterbedrijf BMT Aerospace dat gespecialiseerd is in tandwielen voor de luchtvaartindustrie. Bij Watteeuw werken zo’n 150 medewerkers.

IGW stapte in 2011 over naar een dynamisch opslagsysteem voor de gecontroleerde opslag van gereedschappen. Naast de stockagelift werd ook een LPC-kast geplaatst voor kleine grijpartikelen. Beide kasten zijn gekoppeld aan Gigasoft.Maintenance.Picture voor een gecontroleerd beheer. De opstelling bevindt zich buiten het klassieke magazijn, waardoor het personeel op elk moment toegang heeft tot het nodige materiaal en de magazijniers zich voortaan kunnen richten op hun kerntaak. 


Tot enkele jaren geleden beschikte IGW over een team van zes magazijniers. Hun kerntaak bestond uit het instellen van gereedschappen voor de productie, maar in werkelijkheid ging veel tijd verloren aan het bedienen van het personeel. Slag om slinger dienden zij hun werk te onderbreken om materiaal uit het magazijn te halen en uit te schrijven. Zowel voor de magazijniers als voor het wachtend personeel betekende dit tijdverlies. 

Bovendien werd IGW geconfronteerd met een nakende inkrimping van het aantal magazijniers door brugpensioenen. In plaats van op zoek te gaan naar vervangend personeel besloot IGW om de bestaande magazijnwerking te optimaliseren en de rentabiliteit te verhogen. Via een eerdere toepassing was IGW reeds bekend met het principe van gecontroleerde opslag en na een grondige verkenning van de markt koos IGW voor het totaalconcept van Vanas Engineering. 
 

Snelheid is toegenomen zonder controle te verliezen 

De voorgestelde oplossing omvat een opstelling met een stockagelift en een LPC-kast. Beide systemen zijn gekoppeld aan het softwarepakket Gigasoft.Maintenance.Picture voor een gecontroleerd beheer en eenvoudige bediening. “Beide opslagsystemen bevinden zich buiten het afgesloten magazijn”, verduidelijkt Stéphanie Vande Cappelle, Teamleader Logistics bij Industrial Gears Watteeuw. “Daardoor kan ons personeel zelf hun materiaal uit het magazijn halen en hoeven de magazijniers hun werk niet meer stil te leggen. De snelheid is aanzienlijk toegenomen en wachtrijen behoren hiermee tot het verleden.” 

Het personeel kan het materiaal snel opzoeken via de gebruiksvriendelijke boomstructuur van de software. Dit houdt in dat artikelen worden opgevraagd op basis van productcategorieën of zogenaamde ‘families’. Elke persoon meldt zich aan via een fingerprint. Het systeem registreert zo op elk moment wie er wat uit de stock neemt. De software is bi-directioneel gekoppeld met het MRP-pakket Mfg/Pro voor een real time afboeking. Elke order is gekoppeld aan de kostenplaats. 

In de lift zitten voornamelijk gereedschappen en andere werkmiddelen zoals boren, tappen, tapes en meer.Ook persoonlijke beschermingsmiddelen zoals handschoenen, veiligheidsbrillen, inlegzolen en veters voor werkschoenen liggen verspreid over een viertal lades in de lift. De LPC-kast wordt dan weer gebruikt als opslagsysteem voor kleine grijpartikelen zoals batterijen, USB-sticks, cd-roms et cetera. “Deze artikelen konden vroeger vrij uit voorraad weggenomen worden met een hoge foutenlast tot gevolg. Vandaar dat een strengere controle nodig was en we kozen voor de LPC-kast. Zo’n kast laat een controle toe tot op referentieniveau. U krijgt enkel toegang tot het gevraagde artikel.”
 

Gebruiksvriendelijke software dankzij eenvoudige boomstructuur en ‘Free Shopping’ 

De software registreert jaarlijks zo’n 9.000 uitnames wat neerkomt op zo’n dertig consultaties per dag. “Dat cijfer omvat zowel opvragingen via de boomstructuur als via ‘Free Shopping’. De module ‘Free Shopping’ is een handige tool om meerdere artikelen die in dezelfde lade liggen in één keer uit te nemen. De gebruiker leunt hierbij op de kennis die hij vergaart over de locatie van artikelen tijdens zijn gebruik van de lift. Als hij een bepaald artikel wil, weet hij op voorhand welke andere artikelen in die lade liggen. Dan komt deze module natuurlijk van pas om snel alle artikelen uit de lift te nemen.”

Watteeuw maakt ook gebruik van de standaard functionaliteit in de software om toegangsrechten te verbinden aan bepaalde groepen gebruikers. “In totaal gebruiken ongeveer 150 personen de stockagelift en de LPC-kast. Om de toegangscontrole te verscherpen, hebben we verschillende gebruikersgroepen aangemaakt in het systeem. Elke groep heeft, naargelang de kernactiviteiten, enkel toegang tot die lades met materiaal dat zij nodig hebben. Zo hebben de mensen van de ASML-montage bijvoorbeeld extra toegang tot twee lades in de lift. Andere groepen die we hebben aangemaakt zijn bedienden, operators, onderhoud en meer.”

IGW raakte vooral overtuigd door het totaalconcept dat Vanas Engineering vooropstelde om de werking van het magazijn te optimaliseren. “De combinatie van de stockagelift en de LPC-kast met Gigasoft.Maintenance.Picture betekent voor ons een totaaloplossing die het best aan onze behoeften voldoet. Stockage in de lift levert ons plaatsbesparing op en de software laat ons toe om een doorgedreven stockcontrole te hanteren.” De gebruiksvriendelijkheid en de uitgebreide functionaliteiten van Gigasoft.Maintenance springen daarbij in het oog. “Dankzij de boomstructuur kunnen we heel snel artikelen opzoeken. We hebben bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om aan elk artikel een foto te koppelen voor een visuele opzoeking. Iedereen neemt zelfstandig zijn artikelen uit het magazijn en de magazijniers kunnen zich voortaan toeleggen op hun kerntaken. Dit alles maakt dat we onze investering reeds hebben terugverdiend.”


Opstelling

Hardware
1 Stockagelift van vijf meter hoogte voorzien van:

 • Pick-to-Light

1 Lista Parts Control voorzien van:

 • 1 lade met 16 individuele compartimenten 
 • 1 lade met 8 individuele compartimenten
 • 1 lade met 16 individuele compartimenten
 • 2 lades met 4 individuele compartimenten
 • 2 lades met controle op ladeniveau

Software

 • Gigasoft.Maintenance 
 • Module Picture
 • Module Labeling
 • Module Free Shopping
 • Module Checkscanning
 • Bi-directionele koppeling met MFG Pro

Voordelen

 • Gebruiksvriendelijke software voor nog snellere werking
 • LPC-kast voor grijpartikelen laat controle toe tot op referentieniveau
 • Tijdwinst: techniekers nemen het materiaal zelf en wandelafstanden zijn beperkt.
 • Hoge stockjuistheid dankzij gecontroleerd beheer via koppeling met Gigasoft.Maintenance.Picture.

 

Voor een algemeen overzicht MAGAZIJNINRICHTING: klik HIER

Voor een algemeen overzicht WERKPLAATSINRICHTING: klik HIER

 

Project gerealiseerd in augustus 2011.

 • LEMO
  LEMO

  Verviervoudiging van het aantal orderlijnen door de plaatsing van Modula-liften

 • Medpets
  Medpets

  Verhoogde capaciteit pakketverwerking met helft FTE’s!

Haal maximaal voordeel uit uw opslagsysteem met onze op maat gemaakte software

Haal maximaal voordeel uit uw opslagsysteem met onze op maat gemaakte software

Ik wil graag

Ik wil graag