Verhoogde capaciteit pakketverwerking met helft FTE’s!

Medpets, een prominente online dierenapotheek, heeft in samenwerking met Vanas een significante logistieke upgrade gerealiseerd. De installatie van een volledig intralogistiek systeem, inclusief rollenbanen, dozenvouwers en - sluiters, print - en apply-units voor shipping labels en LPN (Licence plate number) labels, en een DARB sorter, heeft indrukwekkende resultaten opgeleverd. Deze vernieuwing heeft een toename in verwerkingscapaciteit teweeggebracht, met een personeelsreductie van 50% bij de verwerking van L- en XL-dozen. Gelijktijdig heeft men een daling van bijna 30% in kartonverbruik, door de introductie van gelijmde bodems en deksels. De ergonomie is verbeterd door het aantal tilmomenten met 60% te verminderen. De toevoeging van LPN-barcodes heeft ook geleid tot een aanzienlijke vermindering van fouten, wat zowel de efficiëntie als de nauwkeurigheid van het logistieke proces verhoogt.

Gevestigd in Roosendaal Nederland, bedient het bedrijf een uitgebreid klantenbestand met een divers aanbod aan producten voor huisdieren. Echter, met de groeiende vraag en diversificatie van hun productaanbod, stond Medpets voor logistieke uitdagingen. De verwerking van een toenemend aantal orders, vooral in de grotere L- en XL-dozen, leidde tot een noodzaak voor geoptimaliseerde logistieke processen. De uitdaging lag in het verhogen van de capaciteit en efficiëntie, terwijl de operationele kosten en milieu-impact geminimaliseerd moesten worden.

De zoektocht naar een passende oplossing leidde Medpets naar Vanas. Eerder had Medpets al succesvolle ervaringen met Vanas, waarbij eerdere installaties hun verwachtingen overtroffen. Dit bouwde een fundament van vertrouwen en begrip. Gedurende de initiële gesprekken viel het proactieve en meedenkende vermogen van Vanas op. “Ze toonden een diep inzicht in de specifieke uitdagingen van Medpets en presenteerden snel een op maat gemaakt concept. Dit concept beloofde niet alleen te voldoen aan de huidige behoeften, maar bood ook ruimte voor toekomstige groei en aanpassingen. De voorgestelde oplossing omvatte geavanceerde technologieën voor automatisering en ergonomie, wat een perfecte match was voor de visie van Medpets.”

In het hart van Medpets' logistieke vernieuwing staat het interne transportsysteem, gecombineerd met een state-of-the-art automatische inpakinstallatie. Dit systeem is strategisch geïmplementeerd langs een 30 meter lange lijn, omgeven door standaard inpaktafels en manuele putwalls, waardoor een gestroomlijnde workflow voor pakketverwerking wordt gecreëerd.

De installatie is zorgvuldig ontworpen om efficiënt te werken met twee standaardformaten die het productgamma van Medpets kunnen accommoderen. Deze dozen worden automatisch opgezet, klaar voor het toevoegen van een deksel. Belangrijk is dat elke doos is voorzien van een LPN-barcode, wat cruciaal is voor de nauwkeurigheid en traceerbaarheid van de zendingen.

De logistieke workflow bij Medpets is bijzonder efficiënt. Producten worden verzameld door middel van batchpicking uit legbordstellingen en vervoerd naar de manuele putwalls. In deze putwalls worden multi-orders direct in verzenddozen geconsolideerd, terwijl single SKU orders aan inpaktafels worden verwerkt. De inpakkers aan deze tafels hoeven zich niet te verplaatsen; de dozen worden via 2 transportbanen of rollenbanen aan de inpakkers gepresenteerd. De banen zijn zo geïntegreerd dat de grijpcurve voor de inpakkers zo kort mogelijk is. na het vullen van de doos schuift men deze door op een centralerollenbaan op ergonomische hoogte. Dit proces vermindert de noodzaak voor verplaatsing door inpakkers. Door middel van de LPN-barcode op de doos te scannen samen met het product wordt hiermee in het WLMS een koppeling van het LPN en het order gemaakt. Deze doos gaat dan verder naar de inpaklijn.

De geautomatiseerde inpaklijn omvat ook een innovatieve dozensluiter die de hoogte van de dozen meet en gaat insnijden. Hierdoor is er geen lucht aanpast, waardoor een optimale verpakking en bescherming van producten wordt gegarandeerd. Na het sluiten wordt op elke doos een verzendlabel aangebracht, gekoppeld aan de LPN-code en het WMS, wat zorgt voor een foutloze verzending.

Na de labelfase worden de pakketten verder afgevoerd op een rollenbaan, waar ze door kruisscanners worden gelezen en uitgesorteerd naar de juiste bestemming via een DARB sorter. Deze sorter verwerkt tot 2000 pakketten per uur, en heeft 9 uitsorteerlocaties plus een extra locatie voor items die niet correct worden gelezen.

Nieuw is dat deze geavanceerde installatie is uitgebreid voor de verwerking van grotere, zwaardere pakketten op een aparte lijn en pakketten in enveloppen. Dit stelt Medpets in staat om hun logistieke proces aanzienlijk te versnellen en te vereenvoudigen, terwijl de nauwkeurigheid en klanttevredenheid hoog blijven.

De voordelen zijn aanzienlijk: naast de eerder genoemde personeels- en kartonreductie, heeft de installatie geleid tot een halvering van de tilmomenten en een verbeterde foutenreductie. Deze voordelen dragen bij aan Medpets’ doelstellingen op het gebied van efficiëntie en duurzaamheid.

Medpets is zeer tevreden met de samenwerking en de geleverde ondersteuning door Vanas. Ze benadrukken de efficiëntie, betrouwbaarheid en klantgerichtheid van Vanas en kijken uit naar toekomstige projecten.

SNELHEID

Voor het verwerken van orders in L & XL dozen is het benodigde personeel gehalveerd van gemiddeld 5 op hetzelfde moment naar gemiddeld 2 tot 3, wat neerkomt op een reductie van ongeveer 50% in de personeelsbezetting voor die afdeling. Tot 2000 pakketten per uur worden uitgesorteerd met de DARB sorter.

 

ECONOMISCH

De invoering van gelijmde bodems en deksels voor de dozen heeft geleid tot een kartonreductie van bijna 30%.

 

 

FOUTLOOS WERKEN

Dankzij de LPN-barcodes op de dozen is menselijke fouten in het labelen geëlimineerd, waardoor het proces aanzienlijk minder foutgevoelig is. Daarnaast biedt het labelen van de dozen een verbeterd inzicht in het verbruik van verschillende doosmaten.

 

ERGONOMIE

De implementatie van de nieuwe installatie heeft het aantal tilmomenten gehalveerd. Hierbij zijn we van 5 tilmomenten van het product/pakket naar slechts 2 tilmomenten gegaan, wat neerkomt op een reductie van 60%. Dit is vooral belangrijk gezien het gewicht van de L & XL dozen kan oplopen tot 30KG, waardoor de ergonomische voordelen enorm zijn.

 

 

 

  • LEMO
    LEMO

    Verviervoudiging van het aantal orderlijnen door de plaatsing van Modula-liften

Haal maximaal voordeel uit uw opslagsysteem met onze op maat gemaakte software

Haal maximaal voordeel uit uw opslagsysteem met onze op maat gemaakte software

Ik wil graag

Ik wil graag