Meer dan 500 orderlijnen per uur per persoon met een efficiënt logistiek proces

2020 was – met de opkomst van corona – een turning point voor veel bedrijven. Ook voor elektroketen Krëfel, welke een enorme boost in online bestellingen kreeg. Door slim en snel in te springen op deze ontwikkeling is het marktaandeel van Krëfel sinds 2019 forst gestegen.  Het hele logistieke proces werd daarom onder de loep genomen en samen met Vanas Engineering geautomatiseerd. Het resultaat is indrukwekkend: vier Modula by Vanas liften, die verbonden zijn met een door Vanas ontworpen closed loop-conveyorinstallatie voor de bevoorrading van winkels en klanten thuis. Met 523 orderlijnen per uur per persoon, een verminderde foutenmarge én een veilige opslag van hun producten maakt Krëfel een essentiële stap binnen hun logistiek proces.

Krëfel maakte de laatste jaren een transformatie door. Door de coronapandemie werden winkels noodgedwongen tijdelijk gesloten, waardoor de focus automatisch op eCommerce kwam te staan. “Bovendien is ons gamma op enkele jaren tijd - door ons omnichannel verhaal - sterk uitgebreid waardoor er nood was aan veel meer locaties dan ervoor. In totaal hebben we meer dan 99.000 artikelen”, zegt Mark De Brabanter, Operations Manager van Krëfel. “Ons logistiek centrum is 45.000 vierkante meter groot, maar uitbreiden is onmogelijk. Daarom zochten we naar oplossingen waardoor we efficiënter konden omspringen met onze ruimte.”

TOEGEVOEGDE WAARDE VAN VANAS

Krëfel kwam al snel uit bij Vanas Engineering voor een oplossing op maat. “We hadden reeds drie liften van Vanas van ongeveer twintig jaar oud, die op hun laatste benen liepen”, zegt De Brabanter. “Het was voor ons een evidente keuze om eerst naar Vanas te stappen. Initieel gingen we enkel het gesprek aan voor de verticale liften. Door enkele goeie brainstormsessies en een referentiebezoek bij een klant van Vanas is onze scope echter verbreed, de toegevoegde waarde van de rollenbanen, het drop-to-light systeem en de sorteeroplossing was echt wel duidelijk. Na een interne berekening van de ROI heeft dit alles in een stroomversnelling gebracht.”

SNELHEID EN EFFICIËNTIE

Vanas installeerde vier verticale Modula-liften, waardoor er 523 orderlijnen per uur per persoon verwerkt kunnen worden. De laserpointer en het pick-to-light systeem zorgen ervoor dat de orderpicker foutloos en efficiënter kan werken. De bakken worden nadien op de conveyor geplaatst, die de bakken naar de bestemde zone brengt. Er zijn twee zones: leveringen voor winkels of eCommerce-bestellingen. De conveyors werken ook in een closed loop, waardoor bakken die niet klaar zijn of lege bakken terugkomen naar de zone van de verticale liften. Hierdoor is er een constante stroom van bakken en kunnen orderpickers zich enkel focussen op de picking van alle items. “De wandelafstand van onze orderpickers is enorm gedaald ten opzichte van de vroegere situatie. De picking verloopt vlotter, efficiënter en met minder fouten. Daarnaast besparen we plaats en ruimte door de efficiënte opslag in de verticale liften.”

ANTI-DIEFSTAL

De verticale liften brengen ook een andere opvallend voordeel met zich mee: veiligheid. “We werken met producten – smartphones, laptops, … - die erg gevoelig zijn voor diefstal”, zegt De Brabanter. “De lift vormt als het ware een ‘kluis’ voor de producten. Dieven kunnen onmogelijk aan de goederen geraken als ze in de verticale liften gestockeerd zitten. Samen met de inbraakbeveiliging vormt het een tweede veiligheidslaag voor onze producten.”  

TOEKOMST

Krëfel is – na het vlotte installatieproces – erg tevreden over de samenwerking met Vanas. “De waardes van Vanas lopen erg samen met de waardes van Krëfel. Bij ons staat de klant ook centraal. We kunnen stellen dat de inbreng van de projectploeg van Vanas een waardevolle bijdrage voor de scope van het project was. Ze luisteren aandachtig naar de noden van de klant en kruisen dit dan met de ervaring die ze hebben bij andere klanten om zo met een concreet en goed voorstel te komen. Hoe ik Vanas kort zou beschrijven? Meedenkend, vertrouwend in kwaliteit en commercieel”, aldus De Brabanter.

Vanas-vertegenwoordiger Raul Antolin Leyva samen met Frédéric Berghmans (Marketing Manager Krëfel) aan de lifteninstallatie bij Krëfel

De installatie van de vier liften met rollenbanen is niet het eindpunt van de samenwerking tussen Vanas en Krëfel. Door een gefaseerde oplossing is er rekening gehouden met een (mogelijke) verdubbeling van het aantal liften – van vier naar acht verticale liften. “We gaan sowieso nog met Vanas samenzitten voor verdere automatisatie in de toekomst. Na de plaatsing van de liften hebben we al een nieuwe aankoop gedaan, namelijk voor Storeganizer”, besluit De Brabanter.

SNELHEID

Krëfel haalde een maximale productiviteit van 523 orderlijnen per persoon per uur, wat een groot verschil is met klassieke picking in rekken waar de orderpicker van locatie tot locatie moet wandelen.

 

FOUTLOOS WERKEN

Door de pick-to-light technologie en de laserpointer wordt de locatie duidelijk getoond aan de orderpicker. Met het put-to-light systeem tegenover de lift aan de rollenbanen kan het niet meer mis gaan. Krëfel kan zo ook de opleiding van (tijdelijke) werkkrachten korter houden.

 

ERGONOMIE

De orderpickers worden niet geconfronteerd met goederen op hoge of lage locaties. Dit wordt zeer geapprecieerd door de orderpickers. Krëfel heeft voor de liften ergonomische matten gelegd, wat niet haalbaar is bij een klassieke picking. Dit vermindert nog eens de impact voor de orderpickers.

 

ECONOMISCH

Er is veel productiviteitswinst in de piekmomenten tegenover vroeger. De ROI is relatief kort door de combinatie van productiviteit in picking en vermijden dan intern transport.

 

 

PLAATSBESPARING

Door liften te plaatsen in het hoogste stuk van het magazijn heeft het een capaciteit van 75 schuiven per lift, wat een voordeel is tegenover een stockagesysteem met legplanken en klassieke orderpicking. Voor de beeldvorming: met 75 lades kan Krëfel 264 m² aan stockageplaats kwijt waarbij de verticale lift zelf maar een vloeroppervlakte in gebruik heeft van 18m². Krëfel liet vier liften installeren, waardoor de plaatsbesparing verviervoudigt.

BEKIJK DE VIDEO OVER DE INSTALLATIES BIJ KRËFEL:

Wenst u een afspraak te maken met één van onze experts?

  • LEMO
    LEMO

    Verviervoudiging van het aantal orderlijnen door de plaatsing van Modula-liften

  • Medpets
    Medpets

    Verhoogde capaciteit pakketverwerking met helft FTE’s!

Haal maximaal voordeel uit uw opslagsysteem met onze op maat gemaakte software

Haal maximaal voordeel uit uw opslagsysteem met onze op maat gemaakte software

Ik wil graag

Ik wil graag