• Lyreco koos voor verticale Modula liften met externe werkopening
 • Lyreco koos voor verticale Modula liften met externe werkopening

Magazijnautomatisatie voor distributie van kantoorartikelen

Lyreco werd in 1926 in Valenciennes opgericht. Sindsdien kende de distributeur van kantoorartikelen en werkplaatsoplossingen een sterke uitbreiding en is Lyreco Group actief in 25 landen op 4 continenten. Vanuit het 32.000 m² grote magazijn in Vottem krijgen professionele klanten uit België, Nederland en Luxemburg hun bestellingen aangeleverd. 

In het magazijn worden 17.000 tot 18.000 verschillende producten opgeborgen. Dagelijks worden er rond 24.000 orderlijnen verwerkt. Omdat het productassortiment van Lyreco steeds breder wordt en er meer bestellingen moeten verwerkt worden, werd er gezocht naar een automatiseringsoplossing. Lyreco schakelde de hulp in van Vanas Engineering. Al snel bleken drie verticale Modula liften met externe werkopening de oplossing.

In 2018 werden de eerste drie Modula liften geïmplementeerd. Dankzij de positieve ervaringen besliste Lyreco in 2019 om 3 extra liften in te schakelen. De uitbreiding zal hun in staat stellen om nog meer producten efficiënter op te slaan en te verzamelen. Bovendien zijn ze dan voorbereid om verdere groei op een compacte en performante manier op te vangen.

Plaatsbesparing
Met de Modula liften wordt de volledige hoogte van het gebouw benut. Bovendien gebruiken de lades in de lift enkel de hoogte die nodig is voor de producten die gestockeerd zijn in die schuiflade. Daardoor is erg compacte opslag mogelijk. In de liften kunnen 3 keer zoveel producten opgeslagen worden op hetzelfde aantal vierkante meters als voordien.

Snelheid
Dankzij de externe werkopening kan de lift tijdens het picken al een tweede lade klaarzetten. Daardoor zijn er geen onnodige wachttijden en kan er sneller gewerkt worden. Één orderpicker kan de drie liften tegelijk bedienen en makkelijk 200 orderlijnen per uur verwerken.

William Beauchamp, verantwoordelijke ‘Méthode-Maintenance-Tour-Inventaires’ bij Lyreco: “De extra brede lades verhogen ook de kans dat we meerdere orderlijnen vanuit één lade kunnen picken. Hierdoor werken we nu 20 tot 25% sneller. De snelheid en veiligheid die de externe afleg van een Modula lift biedt was voor ons een belangrijke reden om voor Modula liften te kiezen.”

0% fouten
Tegenover de traditionele pickingmethode, op basis van een pickbon, maken ze nu 3 tot 4 keer minder fouten.
Een medewerker legt de gepickte items in de orderdoos die aangeduid wordt met het drop-to-light systeem tegenover de liften. Een laser pointer en LED bar op de Modula duiden ondertussen aan welke producten moeten verzameld worden. Hierdoor is het mogelijk om tot 15 klantenorders tegelijk en foutloos te verwerken.


Administratie
De WMS software is gekoppeld aan SAP, het ERP systeem van Lyreco. Hierdoor wordt de voorraad automatisch beheerd. Sindsdien ligt de herbevoorradingsfrequentie 4 keer lager.

 

Ergonomie
Daarnaast kunnen de medewerkers nu ook meer ergonomisch werken.  William Beauchamp: “De dubbele externe afleg zorgt niet alleen voor minder wachttijden, maar de rug van de werknemers wordt ook bespaard doordat ze zich niet meer moeten bukken of moeten grijpen naar hoger gelegen producten. De lades komen naar hun toegeschoven op een ergonomische hoogte.


Stofarm
De producten blijven netjes opgeborgen in de liften en dienen niet meer afgestoft te worden.

 

Opstelling:

 • 3 Modula liften van 8 meter hoog
 • Elke lift voorzien van dubbele externe werkpost
 • Elke lift voorzien van een grafische LEDbar en verplaatsbaar bedieningspaneel
 • Elke lift voorzien van laserpointer
 • Drop-to-light systeem

Software:

 • Gigasoft.extended koppeling aan ERP

 

Wil je meer weten over deze referentie?

Lees hier het volledige interview van Value Chain.

 • LEMO
  LEMO

  Verviervoudiging van het aantal orderlijnen door de plaatsing van Modula-liften

 • Medpets
  Medpets

  Verhoogde capaciteit pakketverwerking met helft FTE’s!

Haal maximaal voordeel uit uw opslagsysteem met onze op maat gemaakte software

Haal maximaal voordeel uit uw opslagsysteem met onze op maat gemaakte software

Ik wil graag

Ik wil graag